Forgrunnen i et fotografi

Plassere noe i forgrunnen kan gi en god effekt (Foto: Per Sibe)

Plassere noe i forgrunnen kan gi en god effekt (Foto: Per Sibe)

Det med å skape et inntrykk av dybde i et fotografi har jeg jo skrevet litt om før. Den gang nevnte jeg jo dette i denne artikkelen om å fotografere bruer. Hvordan linjer innover i bildet skapte en dybdeeffekt.

Et annet lite triks jeg har oppdaget, spesielt når man fotograferer naturmotiver, er å ha et eller annet i forgrunnen av bildet og i tillegg bruke en ganske liten blender for å få mest mulig skarpt i bildet. Om det er riktig eller ikke skal jeg som vanlig ikke påstå skråsikkert, men jeg synes i hvert fall at det gir en god effekt.

Dagens bilde ble tatt i den vakre Einundalen for et par år siden. De vakre fjellene og de fantastiske høstfargene bare skrek om å få være med på flest mulig bilder. Og jeg hadde ingen grunn til å nekte dem det. Det ble rett og slett tatt veldig mange bilder denne dagen.

Dessverre hadde jeg klart (noe jeg oppdaget i ettertid på dataskjermen) å få noen skikkelig fine flekker på kameraets bildesensor, så det ble mye arbeid med flekkfjerning i ettertid. Nå gjør jo Photoshop en glimrende jobb i så henseende, men det gjør ikke tålmodigheten min slik at en god del bilder fra denne dagen ble kassert.

Nå kjenner jeg at jeg skriver meg helt bort her igjen. I hvert fall så kan bilder av høstfarger og fine fjell, uansett hvor fine og fargerike de er , fort bli kjedelige å flate. Det jeg derimot gjorde på dette bildet var å finne denne gjerdestolpen som jeg plasserte i forgrunnen (det vil si, jeg plasserte meg selv i forhold til gjerdestolpen og ikke omvendt). Brukte så et vidvinkelobjektiv, og på den måten følte jeg at bildet fikk mer dybde og ble mer interessant.

Og faktisk ble jeg ganske fornøyd med resultatet også

No comments yet.

Leave a Reply