Hva er makrofotografering? Man kan komme langt med et ordinært objektiv til de fleste typer fotografering, men ønsker man å enten oppnå helt spesielle resultater, være seg innen portrettfoto, landskapsfoto, naturfoto eller andre variasjoner, kan man hurtig komme til et punkt hvor man ønsker seg mer spesialisert utstyr for å få til dette. Har man et kompaktkamera er det dessverre en del naturlige begrensninger i selve konstruksjonen man ikke kan komme utenom, men har man derimot valgt et systemkamera, er muligheten betraktelig flere og bedre.

Makro av frøbærere (Foto, Tonny Kluften)
Vi har vel alle sett de fargerike bildene av alle mulige rare slags insekter og supernære bilder av blomster eller andre ting, og lurt på hvordan i all verden har de fått det til. Svaret på dette er faktisk veldig enkelt. Det er brukt en makrofotofunksjon, som tillater fotografen å komme svært nært motivet, samt å fotografere det på en slik måte, at bildet blir både skarpt og fargerikt.
For å forstå hva som ligger bak makrofotografering, må man kunne forstå litt om hvordan et objektiv i bunn og grunn fungerer. Litt grovt forklart, kan man si at et objektiv består av flere linser satt i system, som eksponerer et motiv i fokus på en bildebrikke inne i kameraet, og hvordan disse linsene er organisert inne i objektivet avgjør hvor langt unna et motiv skal være, for at bildet av det fremstår som skarpt.
Eksempelvis, vi har vel alle på ett eller annet tidspunkt lekt med forstørrelsesglass og vet at man må holde forstørrelsesglasset på en helt bestemt avstand fra både øyet og det man ser på, for at det skal ha noen effekt. På samme måte fungerer et objektiv, og er ikke motivet i fokus, får man uskarpe bilder.
Ved makrofotografering ønsker man å endre denne avstanden på en slik måte, at man både kommer tettere på motivet samtidig som man opprettholder muligheten for skarpe bilder. Det er nærliggende å tro dette burde være relativt enkelt, men det er gjerne slik, at skal et objektiv være forholdsvis økonomisk forsvarlig å både produsere og omsette i salg, må man enten gå på kompromiss med enten det ene eller det andre, eller velge. Dette betyr at hvis man har et objektiv med ekstrem telezoom og ekstrem kort nærgrense, til for eksempel makrofotografering, vil det enten bli svært tungt og dyrt, og ikke minst upraktisk i bruk. Derfor prioriterer produsentene og velger, enten det ene eller det andre.
La oss tenke oss vi har et makrobjektiv, med betegnelsen 1:1. Dette betyr at det man tar bilder av, fremstår i full størrelse på bildebrikken, bare man kommer tett nok på. Har man da tatt et bilde av et insekt, vil det fremstå i “full størrelse” på bildebrikken, og det kan forstørres en del uten at det mister skarpheten det er tiltenkt å ha. Ulempen med disse ekstreme nærgrensene er ofte at fokuspunktet er svært snevert, noe som gjør at dersom insektet flytter seg bare en millimeter, enten den ene eller andre veien, forsvinner det ut av fokus.
Og med tanke på at disse ekstreme makroobjektiver heller ikke akkurat har noen superhurtig fokusmotor, om noen i det hele tatt, sier det seg selv at man ofte må jobbe litt med motivene sine. Stativ er nesten en betingelse, og ikke minst en god del flaks. Å makrofotografere levende insekter kan være en skikkelig prøvelse, men det finnes noen enkle triks man kan benytte seg av, for å få det til. For det første bør man rekognosere litt der man har tenkt seg å fotografere for å finne ut av hvilke insekter finnes der, og hvordan oppfører de seg. Videre bør man tenke på hvilket tidspunkt på døgnet man ønsker å fotografere på, da enkelte insekter er mer aktive på visse deler av døgnet enn andre. Man fotograferer ikke sommerfugler om natten, for å sette det hele litt på spissen, og man bør også planlegge litt i forhold til hvordan det naturlige lyset er, både på stedet og tidspunktet man har tenkt seg å gjennomføre fotograferingen på.
De fleste insekter er aktive tidlig om morgenen, og samtidig er de gjerne litt sløve etter natten, så de bruker noe lengre tid når de først setter seg på en blomst for å samle nektar. Velg derfor ut en blomst eller plante du tror insektene vil sette seg på, og så er det bare å vente. En del naturfotografer jukser litt og bruker forskjellige midler til å tiltrekke seg insektene, blant annet sukkervann, som de sprøyter litt rundt seg. Noen bruker også frysespray til å kjøle ned omgivelsene litt når insektet først har satt seg, men dette går ofte på bekostning av livet til insektet som hverken tåler kulden eller de gassene slike kjølesprayer inneholder.
Rent teknisk sett bør man vurdere å gå til anskaffelse av et dedikert makroobjektiv, men det finnes også spesielle ringer man kan montere på allerede eksisterende objektiver, for å endre avstanden på det opprinnelige fokuspunktet. Ringene monteres simpelthen mellom objektivet og kameraet, og finnes i forskjellige variasjoner, litt ettersom hvor tett på man ønsker å komme motivet. Faktisk kan man komme så tett på, at hvis det er et insekt man skal fotografere, så risikerer man det stikker av, fordi man nesten berører det med glasset.
Fordelen med slike mellomringer er at de er forholdsvis rimelige i anskaffelse, og de er svært enkle å bruke. Ulempen er gjerne at de aller rimeligste er laget av plast, og mangler muligheten for å bruke den elektronikken som er innebygget i objektivet, noe som gjør man er prisgitt egne kunnskaper om kameraets innstillinger og funksjoner.
Vær også oppmerksom på at ikke alle objektiver som er merket med makro faktisk er det. Dette gjelder spesielt typiske kombinasjonsobjektiver, som dekker et stort område helt fra bred vidvinkel til supertelezoom. Dedikerte makroobjektiver kjennetegnes ofte på at de er bygget spesielt til dette bruket, og koster gjerne noe mer enn tilsvarende objektiver med de samme spesifikasjonene, uten å ha “ekte” makrofunksjon. Derfor bør man be om å få prøve et potensielt makroobjektiv før man kjøper det, ikke minst for å kunne kartlegge om det dekker de behovene man faktisk har. Enkelte makroobjektiv egner seg også svært godt til portrettfotograferinger.
Boktips: http://www.bokus.com/bok/9789186841010/battre-bilder-smakryp-och-vaxter/
Comments are closed.