Enkle tips til bedre portrettfoto

Lær å bli en bedre portrettfotograf

potrett-fotoPortrettfotografering er kort fortalt fotografering som fokuserer på mennesker. Her er fem fototips som vil hjelpe med å gjøre portrettfotograferingen din bedre. En profesjonell portrettfotograf arbeider ut fra disse enkle reglene og legger så til erfaringen sin.

1. Mykt lys (bruk en softbox)
Mykt lys kan også kalles spredt belysning. Alt dette betyr at belysningen som brukes i fotografiet (naturlig eller kunstig lys) ikke er hardt. Denne typen belysning unngår mørke skygger og bidrar til å opprettholde et rimelig ensartet lys over hele motivet. Reflekser og diffusorer kan hjelpe med å skape mykere lys.

2. Du skal fange det naturlige smilet
Når man arbeider med portrettfotografering av mennesker er det viktig at man fanger det naturlige smilet. Et tvungent smil vil gjøre et portrett falskt og utiltalende. Du skal som fotograf skape en god stemningen slik at modellen føler det naturlig å bli tatt bilde av.

3. Fotografer i høyformat – øv deg
Når man begynner som fotograf fotograferer man alltid i bredformat. Men øv deg i å skyte portrettfoto i høyformat. Det gir noe annet i bildet og skaper en ny spennende dimensjon i bildet. Ved portrettfotografering, særlig av mennesker, er det vertikale som regel det mest brukte.

4. Beskjæring av motivet
Vær grundig når du beskjærer portrettfotoet. Sørg for at det i starten ikke lages for mange “frekke” beskjæringer hvor du klippervekk  armer eller bein, eller at portrettet mangler likevekt. Forsøk å lage portrettene dine så klassisk som mulig. Når du så mestrer det klassiske portrettfotoet kan du bevege deg ut i det mer eksperimenterende portrettfotografiet.

5. Kreativ Portrettfotografering
Når du mestrer de fire ovenstående punkter handler det om å teste ut kreativiteten din. Forsøk å lage portrettfotografier som bryter med alle regler. Skyt fra alle mulige vinkler og alle mulige lokasjoner og se hva du ender opp med. Bruk disse erfaringene når du fremover skal komponere kreative portrettfoto.

Comments are closed.