I bunnen ligger Adobe Lightroom

Adobe Lightroom er en utmerket måte å sortere og redigere bilder på.

Adobe Lightroom er en utmerket måte å sortere og redigere bilder på.

Et spørsmål som jeg stadig får er hvordan jeg redigerer bildene mine og hvilke programmer jeg bruker til dette. Så derfor har jeg bestemt meg for at jeg gjerne kan fortelle litt om det her på Fotofreak.

Når det kommer til Software for å behandle bilder etter at de har forlatt kamera, enten det dreier seg om å organisere bildene eller redigere de, så er det her i huset (studioet), Adobe Lightroom som gjelder i bunnen. Det blir brukt en del annen programvare også, men bildene sendes alltid gjennom Lightroom først.

Hvorfor det da?

Jo først og fremst for at dette programmet dekker de fleste fotografers behov til en pris som ikke er så avskrekkende.  Og Lightroom er også et program som er ganske enkelt å bruke for folk flest. Og står man fast så er internett fullt av gode forklaringer på det meste i form av video og artikler.

Det er bygd opp på en rekke moduler etter et system som passer arbeidsflyten til de fleste og det virker logisk.

Så la oss starte med hva som skjer når bildefilene kommer ut av kameraet.  For mange havner jo alle slike bilder i en felles mappe med navn diverse foto eller noe i den duren. Og det er jo oversiktlig og greit så lenge det dreier seg om hundre eller to hundre bilder. Men når man begynner å legge til en null eller to på hundre eller tohundre så starter problemene når du skal finne igjen det bildet som du nesten er sikker på at du hadde.

Og her kommer Lightroom inn med sin Library-modul. Så er det bare å legge bildene i mapper etter dato og hva bildene dreier seg om, eller noe annet, på harddisken og importere mappen rett inn i Library-modulen i Lightroom.  Og så er det bare å tagge bildene og vips så er det den enkleste sak i verden og søke på dem igjen.

Ønsker du å redigere bildene på noen måte så er det bare å merke bildet du vil redigere og så trykke på Develop-knappen så er du over i redigerings-modulen. Og her kan du gjøre det meste av redigering på bildene dine.

Skal du jobbe med layers (eller lag på norsk) så må du bruke Photoshop eller Photoshop Elements, men stort sett det meste ellers fikser du i Lightroom.  Ønsker du mer avansert redigering så er det mange 3.parts plugins som fungerer med Lightroom. Og det beste av alt er at du kan når som helst gå inn på bildet  og ta det tilbake til original eller rette på det igjen. På den måten ødelegger du aldri den originale filen.

Vel fornøyd med redigeringa kan du på en enkel måte eksportere bildet ut som du vil i forskjellige formater og størrelser. Alt etter som hva du skal bruke bildet til.

Det finnes også flere andre nyttige moduler i Adobe Lightroom, som modul for utskrifter for eksempel, men det få bli en annen artikkel. Denne artikkelen er bare ment som et kort svar på mange spørsmål om hvilke programmer jeg bruker til redigering.  Nærmere forklaring på hvordan Lightroom kan brukes skal jeg også prøve å skrive litt mer om i tiden som kommer.

I mellomtiden kan du jo forske litt selv. Siden Adobe tilbyr 30 dagers gratis prøveversjon, så er det ingen ting å tape på å gi det et forsøk.

Og jeg tror ikke du blir skuffet.

No comments yet.

Leave a Reply