Fjernutløser, nyttig ved lange eksponeringer.
Blits er en god hjelper når du er ute og fotograferer. Spesielt de eksterne, altså de du kan ta av kameraet. Liten tvil om det. De innebygde blitsene som elegant spretter opp på toppen av kameraet ditt, for å gi tante Anna røde øyne og et bilde hun aldri kommer til å tilgi deg for, kan nok muligens være brukbare når nøden er som størst for å få dokumentert noe, men jeg må innrømme at jeg er ikke helt sikker på det.
De eksterne blitsene er mye mer nyttige. Spesielt hvis du i tillegg bruker en diffusor av et eller annet slag for å myke opp lyset. Dette være seg en liten diffusor som du monterer rett på blitsen eller en softbox , paraply eller noe annet. Da kan nemlig blitsen gjøre nytte for seg ikke bare for å lyse opp et mørkt rom, men i motsetning til det mange tror, også til mange andre formål når det kommer til lyssetting.
Men la oss nå se litt på det folk flest er opptatt av. Nemlig nok lys til å fotografere i et mørkt rom. Her har jo blitsen helt klart sine begrensinger. Den største begrensingen er rett og slett at den ikke er sterk nok til å lyse opp et rom med litt størrelse på. Kan selvfølgelig løses ved å bruke flere blitser, men det krever en del kunnskap om lyssetting, og en god del utstyr.
Men finnes det noe alternativ?
Helt klart. Selv er jeg veldig glad i å fotografere innvendig i gamle nedlagte bygninger og fabrikker. Jeg liker stemningen der rett og slett. Og det nydelige lyset som skinner gjennom møkkete, støvete ruter er jo helt fantastisk. Et lys jeg gjerne vil feste til bildebrikka mi. For så å ta det med meg hjem og bearbeide bildet slik at det blir akkurat som jeg liker det. Om andre liker det også gjør jo ikke det noe heller. Denne stemningen og lyset gjør jeg mye for å ikke ødelegge med blits, dersom jeg kan unngå det. Problemet dessverre er jo at selv om det naturlige lyset er fantastisk, så er det ofte ikke så mye av det.
Så hvordan unngår jeg da blitsen?
To muligheter. Ved å øke ISO gjør jeg bildebrikken mere følsom for lyset. Noe som gjør at den utnytter lyset bedre. Ulempen med den metoden er at selv om dagens kameraer har gjort det mulig å ta bilder på relativt høy ISO (i hvert fall hvis vi sammenligner med før i tiden), så skal man ikke veldig høyt opp før støyen blir synlig på bildene. Den andre metoden er å bruke lang eksponeringstid. Altså at lukkeren står lenge oppe når du trykker på utløserknappen.
Og den siste metoden er den jeg foretrekker. På bildet under ser dere et bilde jeg tok en gang for ikke så lenge siden.
Åtte sekunder brukte kameraet mitt på å ta dette bildet for å få nok lys overalt jeg ville ha det. Nå må jeg skynde meg å nevne (før noen andre gjør det) at dette bildet er noe overeksponert med hensikt. Grunnen til det er at jeg her tok flere bilder i rekkefølge med forskjellige eksponeringer og dette var det jeg ble mest fornøyd med for videre bearbeidelse.
Men uansett om eksponeringen er ett sekund eller åtte så dukker det opp et problem.
Jeg (og sikkert ikke du helle)r klarer ikke å holde et kamera stille så lenge. Og selv den minste vibrasjon vil gjøre bildet ubrukelig. Så hva gjør man da?
For det første setter man kameraet på stativ. Et stødig stativ som ikke skjelver i knærne under kameraets vekt. Dette er noe de fleste tenker over. Eller gjør de det?
Så gjør man det da. Setter kameraet på stativet og fotograferer i vei etter å ha stilt inn kamera. Og like ødelagte og uskarpe bilder dukker opp på PC-skjermen vel hjemme igjen.
For det veldig mange ikke tenker over er følgende. I det øyeblikket fingeren din treffer utløserknappen og trykker den ned så lager den en liten vibrasjon i kameraet. Veldig liten, men stor nok til at bildet kan bli mislykket.
Og det er under slike raserianfall du finner ut hvor nyttig det er med en fjernutløser. Med en slik i kamerabaggen er det bare å stille inn kamera, og når du er ferdig med det, så er det ingen grunn til at du trenger å berøre kameraet før det er ferdig med sitt. Forskjellen på bildene er merkbar.
Og dette er ikke den eneste grunnen til å ha en fjernutløser med seg. Her er et par andre.
De fleste fjernutløsere kan man låse utløserknappen på, og ved å sette kamera i BULB-funksjon kan man operere med mye lenger eksponeringstider uten å berøre kamera. Dette er en mye brukt metode for eksempel for å få det den fine disige effekten på vann i bevegelse som du sikkert har sett og beundret. Dog krever det i tillegg ofte ett ND-filter, men det får bli en annen artikkel.
En annen fordel jeg setter stor pris på når jeg fotograferer i gamle bygg er at det stedet jeg virkelig finner ut har den beste plassen å sette opp kameraet på, ikke nødvendigvis har plass til en noe overvektig fotograf også. Fjernutløser med et par meter ledning løser problemet.
Eller ute i naturen? Ingen tvil om at et enslig kamera vekker mindre angst blant skogens løse fugler, borte ved matfatet, enn ett enslig kamera sammen med en frustrert fotograf gjør.
Og sånn kunne jeg fortsatt en god stund, men jeg skal ikke kjede deg mer nå med mine tanker. Som du i hvert fall ser så kan nytteverdien være stor, så ikke drøy for lenge med å investere i en fjernutløser. Ikke er de spesielt dyre heller.
Helt til slutt skal du også få et lite bonustips. Når du bruker stativ, som du gjør ved lange eksponeringer, og du har et objektiv med innebygd bildestabilisator. Skru av bildestabilisatoren så lenge kameraet befinnes seg på stativet.
Og sånn ble forresten bildet mitt ferdig bearbeidet (etter min smak i hvert fall)
No comments yet.