Hvordan velge kamera

Gammelt kamera

Gammelt kamera

Man skal ikke så fryktelig langt tilbake i tid før fotoapparater i hjemmene var en kuriøs ting, og fotografering som hobby eller levebrød var betraktelig vanskeligere enn hva det er i dag. Tidligere måtte man også forholde seg til langt flere ting ved valg av kamera enn i dag, det fantes ikke bare et vell av små og store kameraer, men disse igjen var inndelt i uendelige variasjoner, og alt fra små helautomatiske kompaktkameraer sto side om side med manuelle systemkameraer i butikkshyllene.

Nesten alle tettsteder med respekt for seg selv hadde en fotoforhandler som solgte rubb og stubb av kameraer og kamerautstyr, og innehaveren var ofte også den lokale fotografen i bygda, gjerne med en fagutdannelse bak seg og årevis med erfaring. I tillegg til å selge og reparere fotoutstyr, kunne man også få både hjelp og bistand der og det var dit man gikk for å fremkalle feriebildene.

Nytt kamera

Nytt kamera

Sånn er det ikke lenger, noe den teknologiske utviklingen må ta sin del av skylden for, og de aller fleste av disse tjenestene er nå lagt over på internett, hvor man kanskje søker bistand om hva man skal kjøpe på ett nettforum, for deretter å bestille i en nettbutikk et annet sted. Innehaverne av disse fotobutikkene har kanskje ikke like mye kunnskaper om produktene de selger som tidligere forhandlere måtte ha, men til gjengjeld er all denne kunnskapen nå så lett tilgjengelig andre steder, at det er ikke nødvendig lenger. Folk får vite hva de trenger uansett, og skulle det oppstå problemer på et senere tidspunkt er heller ikke dette vanskelig å finne en løsning på lenger.

Dog er det et par tips som er svært gode å ta med seg ved valg av kamera, og som i tidligere tider, vil det vanligste spørsmålet man får i retur være; hva skal du fotografere?

Det er stor forskjell på om du bare skal ha et lite kamera du kan ta med deg i baklomma eller håndveska på ferieturen, eller om du ønsker å sitte på en fjellknaus i all slags vær og vind for å fotografere en havørn som ligger i reiret sitt. På samme måte er det stor forskjell på om du har tenkt deg å knipse et bilde i ny og ne på automatikk, eller på om du har tenkt deg å virkelig bruke tid på fotografering, og virkelig sette deg inn i alle kameraets finurligheter og innstillinger.

Hører du til den som bare vil ha noen bedre situasjonsbilder enn hva mobilkameraet kan gi deg, bør du så absolutt kikke litt på de forskjellige kompaktkameraene som finnes på markedet. Ikke stirr deg blind på antall megapiksler eller hvor mange ganger et kamera kan zoome inn. Spesielt ikke hvis sistnevnte er digitalzoom. Stort sett alle kameraer med mere enn 4 megapiksler er mere enn godt nok til alminnelig bruk, og skal kameraet ha zoom, skal det være optisk zoom, ikke digital. Dette fordi optisk zoom er “riktig” zoom, digital zoom bare blåser opp bildet digitalt, noe som gir et heller begredelig resultat hvis du har tenkt deg å skrive ut bildene i stort format i etterkant.

Så kort sagt, skal du bare ta enkle bilder en gang i blant, bør du se deg om etter et kamera som er lite, gjerne tåler en støyt, og har lang batterikapasitet. Be gjerne om muligheten for å få se noen demobilder, gjerne tatt i typiske situasjon du kommer til å bruke det, gjerne under varierende forhold.

God blits er viktig, og skal du bruke det på stranden, bør det i tillegg også være vanntett. Selv om du bare skal ha et enkelt kamera, kan det lønne seg å kjøpe ett av god kvalitet, da det ofte også henger sammen med bildekvaliteten. Mange av de aller rimeligste kameraene synder ofte på dette, og det er kjedelig å ende opp med ubrukelige bilder av barnebursdager og andre ting man gjerne vil ha gode minner fra.

Systemkamera

Systemkamera

Har du derimot tenkt deg å legge en del i fotografering, enten som hobby eller yrke, bør man absolutt vurdere å gå for et systemkamera. Systemkameraer skiller seg  fra kompaktkameraer i det disse har betraktelig flere valgmuligheter, samt man ofte kan skifte ut optikken på disse. På denne måten kan man med et enkelt håndgrep  endre hele kameraets virkeområde, ut fra situasjonen du befinner deg i. Skal du fotografere den tidligere nevnte ørnen i reiret kan du hekte på et skikkelig teleobjektiv spesielt tilpasset den bruken, eller du kan sette på en lyssterk vidvinkel, til bruk under familiemiddagen. På samme måte kan disse kameraene gjerne også påmonteres stativ, og i de fleste tilfellene også eksterne blitser hvis man ønsker det.

Dog bør man være oppmerksom på at det er relativt store forskjeller på de forskjellige systemkameraene, og vurderer man et slikt ett, er det mange faktorer som spiller inn. Skal det være fullformat eller et såkalt cropkamera (viser ikke hele billedruten), skal det være med innebygget bildestabilisator og fokusmotor, eller overlater du det til objektivene? Fordelen med dette innebygget, er at du ikke behøver å tenke på om objektivet du kjøper har det eller ikke.
På samme måte er byggekvalitet en stor faktor, da et kamera gjerne blir tyngre, jo mer solid det er. Plast kontra aluminium, og skal det kanskje være værbestandig? Og sist men ikke minst, hvordan er det å holde i?

Mennesker er forskjellige, og systemkameraene kommer i forskjellige størrelser, og ikke alle passer like godt for alle. Hendene våre er forskjellige, og de størrelsesmessig minste systemkameraene passer like dårlig i hendene på en grovsmed med store hender, som et fullformat kamera med ekstra batterigrep vil i hendene på en med svært små hender. Dette bør faktisk prøves, noe man gjør best ved å oppsøke en fysisk fotoforretning, for å finne ut av hva som passer hver enkelt best.

Felles for begge kameratyper er dog at man ikke behøver å bekymre seg om hvilken filmrull man skal velge lenger, og alt mørkeromsarbeidet du tidligere måtte sette bort til andre, kan du i dag selv enkelt utføre på en helt ordinær datamaskin uten noen videre avanserte kunnskaper rundt temaet.

Comments are closed.