Akvariefotografering – en av de vanskeligste disiplinene innen fotografering
Når man vil fotografere et akvarium eller akvariets innhold er det et par viktige forberedelser man må gjøre.
Først skal man gjøre glasset rent innvendig og sørge for at akvariet ser så bra ut som som overhodet mulig. Man kan skifte vann, støvsuge bunnen for skitt av forskjellig art, og rense ruten. Når akvariet er klart innvendig skal vinduet pusses utvendig, her skal man være forsiktig med å sprøyte med såpe, den minste smule som kommer i vannet kan gjøre stor skade, sprøyt derfor såpe direkte på papiret/kluten. Sørg for at ruten er skikkelig ren, da den minste skitt kan ødelegge hele bildet.
Fotograferer man et offentlig sted kan man selvfølgelig ikke gjøre seg ovenstående forarbeid, derfor skal man finne det stedet som er mest rent og uten riper.
Når man skal i gang med fotograferingen gjelder det å ha tålmodighet, fisk kan ikke oppdras og kan drøye lenge med å stå i riktig pososjon lenge nok til man kan rekke å få et skikkelig bilde. Det er best å fotografere etter mørkets frambrudd, i et helt mørkt rom hvor bare akvariet er opplyst, det hjelper mot gjenskinn i glasset. Det er en god idé å sette kameraet på stativ siden det sjelden er svært lys i akvariet.
Innstillingene av kameraet kan gjøres svært forskjellig, imidlertid er det en god idé å ha en så høy ISO som kameraet tillater uten å gi for mye støy til bildet. Er det en fisk man vil fotografere kan det være en fordel med en lav dybdeskarphet da det reduserer forstyrrelsene bakgrunnen kan gi. Denne oppnås best ved en stor blenderåpning (lavt blendertall) som også er med på å gi mer lys i bildet. Vil man fotografere hele akvariet er det en fordel med en litt lavere blenderåpning for å skape mer dybdeskarphet. Lukkertiden skal selvfølgelig stilles etter inn ovenstående, men være så kort som lyset tillater det fordi det er ting i bevegelse vi vil fotografere.
Det er en fordel å stille inn hvitbalansen manuelt da mye akvarielys avgir et gulaktig lys (blålig i saltvann).
Bruker man blits er det en fordel å bruke en ekstern slik at man kan ha den skrått på ruten vekk fra kameraet. Har man ikke mulighet for å bruke en ekstern blits må man istedet ha kameraet skrått mot ruten for å unngå gjenskinn.
Skal bildene brukes til f.eks. artsbeskriver og ikke bare være et akvariebilde skal fisken også ta seg godt ut. Fisken skal være sunn og frisk, den må ikke være for tynn eller for tykk, men være innenfor standarden av arten. Finnene skal være utfoldet (sammenfoldete finner kan gi inntrykk av sykdom/mistrivsel) og fisken skal helst stå med siden mot fotografen slik at man kan se hele fisken. Noen fisker blir først utfarget når de når kjønnsmoden alder, det er først da det er skikkelig spennende å fotografere vedkommende fisk.
Følger man de rådene her så er man på god vei til å bli en god akvariefotograf.
No comments yet.