Om å ta bilder av de små ting ute

Folk samler på det meste for tiden. Alt fra knapper, mynter og blomster til gamle lekebiler og kongler. Og det gjelder meg også. Er mye ute med min metalldetektor, både alene og sammen med likesinnede. En fantastisk hobby og lett å kombinere med fotohobbyen.

Og det blir en del funn, og de skal foreviges som bilder. Noe jeg heller ikke er alene om å gjøre. Ikke vanskelig å se når noen har gjort et funn for da dukker det fort opp noe å ta bilde med i vedkommendes hånd. Alt fra store speilreflekskameraer til Smart-telefoner.

Klart man kan vente til man kommer hjem med å ta de bildene. Men å ta bilder innendørs krever mye oppsett av lys og andre remedier. Noen gjør jo det, men de fleste tar bildene der og da , og ferdig med det. Selv synes jeg det er greit å ta bildet ute i dagslys og heller bearbeide bildet i Photoshop når jeg kommer hjem. Og ofte får jeg denne type  bilder fra andre også med ønske om å bearbeide dem

Men jo bedre jeg får bildet når jeg eller andre tar det, jo mindre etterarbeid senere. Og det er jo ikke så mye som skal til. Her er noen tips

Bilde jeg tok av en nøkkel fra vikingtid og etterarbeidet i Photoshop. Dessverre ikke mitt funn . ( Foto: Per Sibe )

Bilde jeg tok av en nøkkel fra vikingtid og etterarbeidet i Photoshop. Dessverre ikke mitt funn . ( Foto: Per Sibe )

Bakgrunn

Når jeg vil ha et bilde av for eksempel en mynt, så er det nettopp det jeg ønsker. Ikke kvist, kvast og søppel i bakgrunnen.  Rydde opp litt i bakgrunnen før du knipser bilde er en god begynnelse, eller finn en bakgrunn som er litt nøytral og ensfarget. En liten ensfarget papplate, eller til nød noe ensfarget klær vil hjelpe mye. Med ensfarget bakgrunn blir også jobben med å skille ut mynten og skifte bakgrunn i Photoshop .

Stativ 

Stativ er en utrolig nyttig oppfinnelse dersom man ønsker skarpe bilder. Men det er jo klart at med at alle de andre tingene man skal dra på, så er vel stativet det som ofte blir prioritert vekk. Ofte tunge og uhåndterlige. Her kan kanskje tipset være en Gorillapod som er kraftig nok for kamerat ditt. Tar ikke så mye plass og er ganske så fleksible i bruk. Men i ærlighetens navn må jeg jo innrømme at jeg slurver en del selv med dette.

Lys

Pass på hvordan lysforholdene er før du tar bildet. Sterkt sollys skaper skarpe skygger og ødelegger mye. Jevnt og mykt lys fra alle kanter er det beste, så er det en solskinnsdag så prøv å finne litt skygge eller få noen til å sperre for det verste av sollyset. En defuser kan også være til god hjelp dersom lyset er for sterkt.

Det er selvfølgelig mye mer du kan gjøre, med å bruke blits, makroobjektiver, reflektorer osv., men disse tipsene vil i hvert fall hjelpe noe og tar ikke mye tid.

Nå ble dette om min hobby med metallsøker, men kan brukes på alle små ting du tar bilde av ute.

Lykke til

 

No comments yet.

Leave a Reply