Litt om objektiver

Objektiv

Objektiv

Det sies at ingen kameraer er bedre enn det objektivet som sitter på det, og enten kameraet er et mobilkamera, et kompaktkamera, eller et systemkamera, er det mye riktig i dette utsagnet. Objektivet er det glasset som lyset går gjennom, på sin vei inn til den brikken (sensoren) som “fanger” lyset som reflekteres fra det motivet du ønsker å fotografere. Ulempen med de minste kameraene er gjerne at dette “hullet” blir svært lite, og følgelig selve sensoren også, og i kombinasjon med ekstremt høye pikseltall blir det simpelthen for mye informasjon på en alt for liten brikke, og dette igjen påvirker bildekvaliteten betraktelig.

Eksempelvis er det bedre med et godt systemkamera med et godt objektiv og få piksler, enn et lite kompakt- eller mobilkamera med bitteliten sensor og bittelite objektiv og mange piksler. Det er fort gjort å se seg blind på disse pikslene, som rent praktisk ikke har noen betydning med mindre man har tenkt seg å lage svært store kopier av bildene sine. Men da vil en difus optikk likevel ødelegge kvaliteten så mye, at det er tilnærmet nytteløst. Det er verdt å merke seg at de første virkelig gode pressekameraene ikke hadde mer enn rundt 2 megapiksler oppløsning, og det holdt i massevis til en dobbel side i en avis. Så hva skal man egentlig med 16 megapiksler?

Som sagt er et objektivs kvalitet av høyere betydning enn selve kameraet, da dagens moderne kameraer nå er av en så god kvalitet rent bildemessig, at det er lite som skiller dem fra hverandre. Når det gjelder kompakt- eller mobilkameraer er det sjelden disse kommer i varianter hvor det er mulig å skifte ut optikken, så vi forholder oss til systemkameraer fra nå av, og utvalget her er mer enn rikelig for enhver bruk, og man kan kjøpe dem i alle størrelser og prisklasser. Og som med det meste annet her i verden, henger pris og kvalitet gjerne sammen.

Objektiv i deler

Objektiv i deler

Mange bruker gjerne ordet “linse” om objektiver, og selv om de aller fleste forstår hva som menes, er altså den rette terminologien “objektiv”. Et objektiv derimot, består av en eller flere linser, satt sammen i et bestemt system, slik at man oppnår den effekten man ønsker av objektivet. Dette kan være alt fra ekstreme vidvinkler til ekstreme telezoomer, alt ettersom hvilket perspektiv man ønsker å fremheve på det motivet man tar bilder av. Vidvinkel er praktisk hvis man skal ta bilder av noe stort, da disse er “vide” i bilderuten, mens telezoomer gjerne er mere “snevre” i samme utsnittet, men samtidig fremhever noe som er langt unna. Den optiske forstørrelsen av motivet foregår på samme måte som i en kikkert.

Videre finnes det objektiver med store lysåpninger, noe som både gjør dem lyssterke og svært godt egnet til bruk i lysfattige omgivelser. Ulempen med slike objektiver er gjerne at de er komplisert bygget og tunge, da de ofte inneholder en betydelig mengde med glass. Fordelen er selvfølgelig at de ikke krever så mye lys for å kunne brukes i for eksempel mørke rom uten blitz, og man får dermed muligheten til å ta bilder i situasjoner man normalt ikke ville kunne gjøre det. Kan man samtidig unngå bruk av blitz, vinner man en del på kvaliteten, da det kan være vanskelig å treffe den rette lysmengden en blitz gir fra seg, noe som igjen ofte fører til kunstig lys og dessverre ofte også utbrente partier i bildene.

Andre egenskaper som er nyttige å fremheve ved objektiver er hvor hurtige de er til å fokusere og hvor mye fokusmotoren støyer. Ved bruk av vidvinkel i nære miljøer er normalt ikke dette noe problem, men skal man ta bilder av for eksempel sport eller dyr i bevegelse, gjerne på litt avstand, har hastigheten definitivt en del å si. Støyer autofokusen alt for mye risikerer man rett og slett å skremme bort de dyrene man egentlig hadde tenkt seg å fotografere. Det nytter lite å ligge i skjul hvis man blir avslørt av duringen av fokusmotoren når man skrur på kameraet.

Nå skrives det at pris og kvalitet henger sammen, hvilket i og for seg er riktig, men det finnes enkelte unntak, og leter man litt rundt på internett finnes det faktisk en og annen godbit man kan få for en rimelig penge. Blant annet er det en del svært gode fastobjektiver (objektiver som ikke kan zoome) til en svært rimelig penge, nye, og eneste ulempen med disse er stort sett at de er laget av plast. Hvis selve innfatningen (den delen som går inn i selve kameraet) også er i plast, skal det dessverre ikke store støtet til før man risikerer at denne brekker av og objektivet blir ødelagt. Dog må det sies, at med litt forsiktighet, kan disse objektivene vare minst like lenge som de betraktelig dyrere variantene.

De dyrere objektivene er ofte bygget av en type hard plastikk eller lettmetall, og tåler som regel noe mer enn de rimeligere variantene. Dessuten er de også gjerne værbestandige, og er beregnet på et mer hyppiger og røffere bruk under forskjellige  forhold. Ulempen med dette er gjerne at de blir en del tyngre i utførelsen, men på den andre siden, er fordelen med mere vekt at de er lettere å holde stille ved frihåndsfotografering. Noe som kan være gull verdt hvis det også har innebygget stabilisator.

Disse objektivene koster dessverre ofte så mye at man skal være noe over gjennomsnittet interessert i fotografi for å gå til anskaffelse av dem, men fordelen er at de sjelden taper seg særlig mye i pris, selv om de begynner å bli noen år gamle. Det er ikke uvanlig at man får igjen nesten det samme som man ga for dem nye, selv med betydelige slitemerker, da markedet for denne type utstyr ser på helt andre kvaliteter enn hvorvidt et objektiv ser nytt ut rent kosmetisk. Dessuten kan objektiver i de høyere prisklassene også serviceres på verksted, og ofte finnes det garantiordninger fra produsentene som varer betraktelig lenger enn hva man er vant til i detaljhandelen. Merk imidlertid at for å oppnå disse utvidede garantiene må man som regel selv ta grep og fylle ut alle nødvendige skjemaer i så måte, og det er ikke alltid disse følger med objektivet, men må finnes på produsentens hjemmesider og lastes ned derfra.

Comments are closed.