Hva koster godt fotoutstyr?

pris-fotoutsyr-forbrukslanFotoutstyr er spennende – og kan bli dyrt i det lange løp. Hos Nikonians er det faktisk et diskusjonsforum hvor man drøfter sykdommen NAS. NAS står for Nikon Aquisition Syndome, og er den uhelbredelige trangen til å måtte eie mer og bedre og dyrere fotoutstyr. Mange havner i stor gjeld på grunn av den eietrangen, de låner penger de ikke har råd til å betale tilbake. Vi er sikre på det også finnes en CAS sykdom (for Canon brukere) og en OAS (for Olympus brukere) – (men vi har (enda?) aldri hørt om en SAC!).

Husk bare at man ikke nødvendigvis blir en bedre fotograf av å være rammet av en av de ovennevnte sykdommene og bruker masse penger unødvendig!

For fotoutstyr gjelder det prinsippet at man får det man betaler for. Og det er utrolig hvor mye (speilreflekskamera) man får for pengene i øyeblikket. Tenk på at man for ca. 3000 kr. får et fullt moderne speilreflekskamera som tar fremragende bilder – det måtte man gi minst 8000 kroner for i 2006!

Vi blir av og til blitt spurt om hvorfor man skal kjøpe et kompaktkamera når man kan få en mobiltelefon med 6 megapiksel kamera. Det er også de som mener det er sinnssykt å gi over 70.000 kroner for ett 400mm 400mm f/2.8 objektiv , når man kan få hybridkamera med 18 ganger zoom. Til det er det bare å si at kvalitet koster! Og har man ikke penger må man låne. Man skal naturligvis ha et visst behov for å låne 70000 kroner og så bruke bruke alt på et objektiv, men bildene man tar BLIR bedre enn med vanlige forbrukerobjektiv, for ikke å snakke om hybridkameraene!

Selv om kvalitet koster, er det jo ingen grunn til å kjøpe katta i sekken, så her er det noen lenker til gode steder å lese om fotoutstyr. Og skal du absolutt bruke masse penger du ikke har, så er et kostbart forbrukslån rett for deg…

DP Review – Vi tror ikke det er noen som har en større database av utstyrstester enn DP Review. Hver eneste test er grundig og god for sammenligning mellom to eller flere modeller, også når det gjelder det økonomiske aspektet. Startet av Phil Askey, men han har i dag flere journalister ansatt.

Magasinet Zoom – holder øye med leverandørene, og er på plass når det skjer noe nytt. Grundig test av utstyr i magasinet som også har mange gode “how-to” artikler

Ken Rockwell – Ken er praktiker. Han bekymrer seg ikke om hvordan utstyret virker i et testlaboratorium, men ute i den virkelige verden. Der er han til gjengjeld klar i konklusjonene. Har en alternativ – men god – tilgang til hva et godt foto er. Har (visst) testet alt Nikon utstyr som finnes, samt en del Canon.

Thom Hogan – Har en minst likeså stor Nikon test database som Ken Rockwell. Er nok litt mer diplomatisk i konklusjonene sine, men fremdeles en skarp observatør.

Nikonians.org – er et forum med over 120.000 medlemmer fra hele verden. Det er primært Nikon speilrefleksbrukere, men nettstedet er uavhengig av Nikon. Still et spørsmål hos dem, og du har ytterst kompetente svar i løpet av kort tid.

Comments are closed.