Det gamle tresliperiet på Kistefos

Tresliperiet på Kistefos (Foto: Per Sibe)

Tresliperiet på Kistefos (Foto: Per Sibe)

Langt der nede ved elven ligger det gamle tresliperiet på Kistefos. Mang en arbeider og dennes familie har den sørget for mat på bordet for siden starten i 1889 og frem til maskinparken stilnet igjen på midten  av 1950 tallet.  Hvor menneskene ble av etter at maskinene stoppet vet jeg dessverre ikke, men det jeg vet er at mye av maskinparken og bygningene står igjen. Som et fantastisk minne over  industrialiseringen av landet vårt.

Der oppe på Jevnaker står den ennå. Muligens litt i skyggen av Hadeland Glassverk. Men det gjør det vel bare enda mer verd et besøk.

Og for en som er litt  interessert i både historie, gamle maskiner og fotografering er dette stedet rene himmelriket. Utforske hallene med de store maskinene som står der helt stille og minner om en tid de ikke var så stille overlater mye til fantasien. Fantasien om hvordan det var der den gang mange mennesker var i arbeid her. Hoiing og roping for å overdøve maskinparken. Hoiing og roping for å få arbeidet unna og en lønningspose med hjem.

Og så helt stille.

Jeg liker å fotografere gamle bygninger hvor historien fremdeles sitter i veggene. Og i så måte er Kistefos blitt en av favorittstedene mine. Antakelig favorittstedet mitt, og jeg har de siste par årene prøvd å legge inn et besøk der hver sommer. Gjerne utenom den verste fellesferien. Og jeg håper jeg kan fortsette med det.

Et nydelig område ute med både cafe, butikk og skulpturpark. Veldig hyggelige mennesker som jobber der også. Og ikke minst selve tresliperiet da. Ta med seg fotoapparatet inn og knipse bilder av et miljø som virker som det har stått urørt i årtier. Itillegg til den fredelige følelsen jeg får der inne, så får jeg en merkelig følelse av at noen liksom bare skrudde av en bryter en gang og så var det slutt. Tiden stoppet bare liksom. Der inne og fortsatte heller på utsiden.

Og dette lager et herlig miljø å fotografere i.

Artikkelens bilde er bare ett av mange bildet jeg tok på en tur tidlig i høst. Relativt dårlige lysforhold inne i slike fabrikker. Men, med litt tålmodighet, stativ og fjernutløser er det fullt mulig å ta ok bilder. Selv uten blits. Eksponeringstid på dette bildet ble 5 sekunder på f11

 

No comments yet.

Leave a Reply