10 tips til nybegynnere

Alle nybakte fotogtafer trenger noen gode råd med på veien. Her er 10 tips som alle fotografer burde kunne. Husk at å prøve og feile er en bra ting. Så prøv og prøv igjen. Lær av feilene dine, det er alltid et godt råd.

1. Gå tett på motivene dine
Når du fotograferer mennesker så prøv å komme tettere på dem eller bruke kameraets zoommuligheter.
Når du kommer tett på motivene dine, fokuser på hva som er viktig i bildet og ignorer hva som ikke er vesentlig.

nybegynner fotograf2. Glem ikke å ha det morsomt når du fotograferer
Noen ganger prøver vi så hardt for å ta det perfekte bildet at vi glemmer å ha det morsomt. Hånden vår begynner å gjøre vondt og vi fokuserer alt for mye på den riktige beskjæringen eller vinkel og bakgrunn… … det er ikke bra for kreativiteten og det tar bort alt det morsomme med å ta bilder. Prøv å fange folk i en naturlig tilstand. Mange av de nøye planlagte fotografiene ender ofte med å virke “stive”.

3. Gå ned i barnehøyde takk
Når du som fotograf tar bilder av babyer, kjæledyr og barn, er det best å gå ned til deres nivå. Det gir en større effekt og en mer personlig fornemmelse når det du fotograferer sees fra samme vinkel. Bilder tatt fra en høyere vinkel kan virke upersonlige og amatøraktige.

4. Bruk blits utendørs når du fotograferer
Selv når du fotograferer utendørs skal du bruke blits for å få bedre bilder. Det er best å bruke blitr i disse to situasjonene – når det er overskyet og du skal lage ansikter lysere, eller når solen er bak eller over motivet ditt og du har bruk for å gjøre bildet lysere.

5. Fang øyeblikket som fotograf
Som fotograf bør du alltid ha kameraet ditt slått på hele tiden (særlig når det tas bilder av fødselsdager, første skoledag, fester, bryllup og andre spesielle begivenheter) for å fange alle øyeblikkene som ikke kan rekonstrueres. Alle smil, overraskelser, tårer og ekte følelser som bare vil skje en gang skal fanges raskt.

6. Ta ikke en-dimensionelle bilder
Når du tar et foto av et fjell eller en innsjø så prøv å inkludere et tre eller en person i forgrunnen. Det vill hjelpe til med at bildet ikke ser flatt ut og det legger til mer dybde til bildet.

7. Vannrette bilder? eller loddrett?
Selv om vi ofte tar bildene våre horisontalt er det en veldig god idé å forsøke å ta noen loddrette bilder innimellom. Mange elementer vil se mye bedre ut når de fotograferes loddrett. Som fotograf handler det om å øve seg i å bli bedre til å skyte bildene i alle situasjoner.

8. Vær kreativ
Når du fotograferer, så vær ikke redd for å bruke forskjellige elementer i bildene dine. Bruk gjerne en tung himmel, en smadret vegg eller noe annet. Fargene i en rusten skipsside kan også ende med å bli et kunstverk. Som fotograf bør man trene det kreative samt trening med farger.

9. Effekten av lys
Det viktigste i fotografering er lys. Sørg for at lyset er bak deg og til den ene siden. Prøv å unngå objekter som kan kaste en skygge på ansiktene av de personene du fotograferer. Hvis denne situasjonen ikke kan unngås, så fokus på ansikter og bruk blits.

10. Velg bakgrunnen din
Vær oppmerksom på bakgrunnen til motivet ditt. En rotete og overfylt bakgrunn kan forstyrre hovedmotivet ditt. Prøv å velge bakgrunner som ikke har mange objekter i seg, på den måten vil motivet dit være det viktigste i bildet, og ikke bakgrunnen. Hvis du ikke kan unngå en støyende bakgrunn kan du prøve å zoome inn slik at bakgrunnen blir sløret. Dette er en egen vitenskap.

Lykke til!

Comments are closed.