Hva med de gamle bildene dine?

Noen av de skannerne jeg bruker.

Noen av de skannerne jeg bruker.

Ja den gamle fotosamlingen din ? Alle de gamle bildene dine fra barndommen, eller fotografiene du har arvet fra tidligere generasjoners. Bildene fra tiden før alt ble digitalt.

Skuffer og skap fylt med gamle papirbilder, negativer og lysbilder (slides). Tomme skoesker, i hvert fall tomme for sko, og konvolutter hulter til bulter.  I heldigste fall. Blir fort mye dårlig samvittighet av slikt. Skulle jo vært sortert og satt i album for lenge siden alle disse bildene.

For ikke å snakke om de gamle lysbildene. Fremviseren ble jo kastet for veldig lenge siden. Tror jeg. Husker i hvert fall ikke hvor den ble av.

Men fortvil ikke. Det finnes løsninger, og en av de kalles skanning.

Så hvorfor ikke bruke den mørke kalde årstiden vi går inn i, til denne typen aktivitet. Man kan nå få fotoskannere fra under tusenlappen og oppover, som gjør en helt grei jobb. Her som i de fleste andre sammenhenger er selvfølgelig pris og kvalitet knyttet sammen, så det får være opp til den enkelte hvor mye de vil legge i det. Både av tid og penger

Og for de som ikke ønsker å gjøre jobben selv, så finnes det firmaer som kan ta jobben for deg. Men hvorfor ikke gjøre det selv. Hvis man klarer å samle familien til en felles dugnad, kan det bli mange hyggelige kvelder rundt skanneren.

For tid tar det. Mye tid. Spesielt hvis hvert eneste bilde skal mimres over og diskuteres etter hvert som de de dukker opp på skjermen, etter mange år i skuffer og skap.

Ferdig lagret, og overført til en egen harddisk, så er jo bare deler av jobben fullført. Men bildene er jo tross alt reddet for ettertiden i det minste. Spesielt dersom du tar noen ekstra sikkerhetskopier.

Resten av jobben starter når du har skannet ferdig. Hva skal du gjøre videre med bildene som nå er digitale. Et hav av muligheter åpner seg. Litt redigering i Photoshop kanskje, før du lager,utskrifter til å henge på veggen, fotogaver, fotobøker, lysbildepresentasjoner eller hva du måtte ønske. Mange muligheter.

Og så lett å dele. Hos oss blir det ofte skanning i forbindelse med folks ønsker om å få lagd lysbildeshow det går mest i. Måtte jo prøve til eget bruk også, så i fjor satte jeg sammen en lysbildepresentasjon av gamle slekts-bilder, la på litt musikk brant ut noen DVD-er,  og la de under mangt et juletre hos slekt og familie.

Om det var populært som gave? Det kan jeg bare informere om at det var.

Veldig Populært

 

One Response to “Hva med de gamle bildene dine?”