AI er det nye buzzordet innen fotografi. Men hva gjør egentlig et AI-kamera, og hva betyr egentlig AI-bilderedigering?
Artificial intelligence (AI), eller kunstig intelligens som det heter på norsk, er over alt, og hvis du ikke alt har en AI-drevet smarttelefon vil du sannsynligvis få det ganske snart. Selv programvaren din bruker AI til å ta avgjørelser på dine vegne.

Adobes nye Photoshop Camera som akkurat har blitt lansert, bruker AI til å identifisere objekter i bildene dine, og foreslår “filter” for komiske og kreative resultater.
Er det bare markedsføringsmumbojumbo, eller er AI på en smarttelefon – og særlig på kameraet – noe vi alle bør ønske oss? Siden begrepet AI blir stadig mer brukt, ikke bare om kameratelefoner, men for alle typer kameraer, er det lurt å vite hva AI faktisk gjør med bildene dine. Faktum er at nesten alle bransjer i hele verden nå forsøker å bygge inn AI i tjenestene og produktene sine, for å gjøre dem bedre. Gamblingbransjen er alltid disruptive og tidlig ute med å ta i bruk nye ting, og her brukes AI til å foreslå spill hos mange nye casino i 2020 allerede. Det finnes mange bruksområder for AI (snakker vi selvkjørende biler?), men i dag er det kameraenes verden vi skal fokusere på.
AI har visket ut skillet mellom det å ta bilder, redigering og bildemanipulasjon. Det brukes til å forandre på virkeligheten, velge ut fokus på en mer intelligent måte, og hjelpe deg finne tilbake til bildene dine uten bruk av søkeord og beskrivelser. AIen ser på hva du tar bilde av, og tar egne avgjørelser om hva som er viktig i bildet og hva det skal fokusere på.
Dette er den nye, tøffe verdenen, full av AI-kameraer. Og det trenger ikke koste skjorta heller.
Hva er AI?
AI er en egen sjanger innen IT som går ut på å lære datamaskinen til å tenke, eller i det minste forstå og lære. Det handler generelt om å lage teknologi som forsøker å etterligne det mennesker gjør, som talegjenkjenning, tale-til-tekst, bildegjenkjennelse og ansiktsgjenkjenning, og maskinlæring.
Hva har dette med kameraer og bilder å gjøre, lurer du kanskje på? Bedre bilder og tidsbesparende redigering, er en ting. Og stemmeaktivering.
Stemmeaktiverte kamera
Datamaskinens evne til å forstå menneskelig tale er en form for AI, og det har blitt mer og mer vanlig på kameraer de siste årene. Smarttelefoner har tilbudt Siri i årevis, og Alexa blir stadig vanligere i norske hjem via Amazon Echo-høyttalerne. Nå kan flere typer kamera forstå enkle beskjeder som “start opptak”, “ta bilde”, og så videre.
Det gir mening, særlig for actionkameraer som er mye enklere å bruke om man ikke trenger å holde dem – men er det virkelig AI? Teknisk er det jo det, men vanligvis har dette bare blitt kalt for smartkameraer.
AI-programvare
AI handler også om nye typer programvare, som opprinnelig ble laget for å veie opp for smarttelefonenes mangel på zoomlinser. Bildeanalytiker Arun Gill hos Futuresource Consulting sier programvare er viktigere enn noen gang:
– “De dyreste smarttelefonene har nå kameraer med to eller flere linser, men Google Pixel 3 bruker bare en kameralinse kombinert med programvare som simulerer en optisk zoom og legger til ulike effekter.”

Dermed er ikke en kameratelefon lengre bare et kamera. Den beregner, analyserer, og tenker på hva du ønsker å ta bilde av, eller hvordan den tror du ønsker at bildet skal se ut.
AI er som å ha en assistent som vet alt. Etter en stund kan det hende du lurer på hvem som egentlig er sjefen.
AI-foto: hvem er det laget for?
Alle. Det handler i utgangspunktet om å gjøre fotografering mer demokratisk. Tidligere brukte ekspertene dyrt utstyr som andre ikke hadde råd til, men gjennom AI er effektene og mulighetene innen avansert fotografering tilgjengelig for flere mennesker.
Betyr det at Adobe Photoshop og Lightroom ikke lenger er nødvendig? Absolutt ikke. AI er en utfyllende teknologi, som automatiserer deler av bilderedigeringen, men kan ikke erstatte den. AI vil ikke erstatte noen av disse programvarene, men den vil erstatte hvordan fotografen behandler bildene sine.
No comments yet.